HOME WIE GESCHIEDENIS DOCTOR HUMORIS CAUSA IN MEMORIAM AGENDA FOTOBOEK
TOTETREKKERTJES OVERZICHT TTG LEDEN TTG op FACEBOOK TOTETREKKERSLIED CONTACT SPONSORS

Er was eens...

Een Limburger, Edward TRIPS, die lag voor zijn militaire dienst in Brugge in de kazerne in de Langestraat. Brugge en het Brugs dialect vond hij zo prachtig dat hij hier bleef en leraar geschiedenis en zedenleer werd aan het K. Atheneum Brugge. Hij schreef geschiedkundige werken over de Brugse Zeehaven, de volkspelen, het oudste café van Brugge, de moorden van Beernem en vele andere. Hij was ook een echte globetrotter met zijn bezoeken aan o.a. Rusland, Afrika, de bronnen van de Nijl en nog meer. Daardoor kende hij veel mensen in binnen- en buitenland, carnavallisten en andere.

Met zijn Limburgs carnavalgevoel wilde hij ook Brugge, waar carnaval 40 jaar verboden was, terug carnaval laten vieren…
Hij kon, in ’58, burgemeester Vandamme overtuigen carnaval terug op straat toe te laten. Carnaval was voor hem het 5de seizoen van 11 november tot Aswoensdag: de tijd van de zottebolderie.

Tegenover de kazerne had hij in de afspanning “De Groten Hert,” bij veel letterlijke en figuurlijke dagschotels, zijn grote volgeling gevonden, de kastelein-militair Robert Van Hecke die in Sijsele de eerste dragonders ronselde.

In ’59 werd de eerste carnavalprins verkozen: Herman Deroo en stichtte Trips de Orde van de Prins. In het carnavaljaar ’60-61 werd de eerste carnavalvereniging van Brugge DE TOTTETREKERSGARDE officieel in de archieven vermeld, met de verkiezing van het eerste Roosje Nelly Traen en prins Herman II. Met de uitgebreide kennissenkring van de Keizer, de penningmeester Van Hecke en secretaris van 12 verenigingen: Roger Van De Voorde werd de eerste RAAD van Elf samengesteld met als bijkomende leden J. Arnou (Advocaat), D. Beernaert (Pruikenartiest), Fr. Vroman (Stoetenbouwer), L. Verstraete (Schepen en drukker), F. Vonck (lid van 12 verenigingen), G. Poupaert (Journalist), E. Clauwaert e.a.

Tijdens de openingzitting van ’61 werd het bekende bierton-spreekgestoelte en het Totetrekkerslied door Georges Poupaert (den klenen poepen) voorgesteld. Het eerste Vrolijk Dansmarieke Mj. Frammout en haar Marketenster Rita Van Loo behaalden de eerste prijzen in het Tanzmariechentornooi te Eygelschoven-Nederland. Door meter M.R. Smits werd de jeugdafdeling “ De totetrekkertjes” opgericht.

Door de vele contacten van Keizer Trips werd de TTG uitgenodigd door binnen- en buitenlandse verenigingen voor carnavaleske optredens bv: De zotskap St-Michiels met den orgel van Bloody Mary, de Lienfelder Karnavalfreunden uit Düsseldorf met het “Nonnenkoor van Casanova”, een verzonnen vedettenvoorstelling in het stadhuis voor een film met de V. Depaepe over England-vissers waar zelfs buitenlandse reporters op afkwamen en de vele Redoutebals.

Maar carnaval is naast de sfeer op al die feesten een ludieke parodie met veel overdrijving: de narrenmuts met de ganzenveren, de tientallen medailles, de smoking met witte handschoenen en witte sjerp, de linkse groet en de kunst van het woord om iedereen voor aap te zetten. Daarom werd door de TTG de titel van DOCTOR HUMORIS CAUSA gesticht. Met het geleerde Adhemar mutsje en het erediploma worden carnavaleske prominenten in de orde verheven waardoor, in de loop der jaren, een honderdtal binnen- en buitenlanders zoals Armand Pien, Rocco Granata, Ernest Claes, Minister Van Elslander, pastoor J. Geldhof, De Keulse Eregardeofficier enz aangesteld werden.

Een carnavaljaar start op 10 november met een grote openingszitting met aanstelling van DHC kandidaten en ludieke verkleednummers van de TTG bv. De vrijgezellenavond van Prins Filip. Later volgt nog een gezellig mosselfeest en het driedaags carnaval vieren tot aswoensdag.

In het carnavaljaar ‘71-72 werd de 1x11jaar gevierd:met DHC G. Vermeersch met 2 orkesten en vedetten L. Sterda, P. Clerckx e.a. De stunt op O. Carnaval was de aankomst van A. Onassis met zijn nieuwe Jacky Kennedy in het station, met rode loper, old timer, body-guards en ontvangst in het stadhuis door schepen Traen, voor Onassis was het te droog en hij haalde uit zijn diplomatiek koffertje zijn boterhammetjes en een blikje.

Het carnavaljaar ’94-95 was voor de TTG een boerejaar: voor de eerste maal werd een raadslid Prins van Brugge – Bultinck Geert II met roosje Vonck Marijke I werden in de gotische zaal vol met carnavallisten tot Prins en roosje van Brugge aangesteld door Schepen Stevens. Het was een zwaar jaar in binnen- en buitenland. Het afscheid werd een groot feest met veel letterlijke en figuurlijke prinsen bv. Prince Fourré die afscheid namen van de stervende zwaan.

Elk jaar was er in de 3-daagse carnaval een stunt van de TTG: een parodie op een plaatselijke gebeurtenis bv: een Japanse verkleeddag voor de vele Japanse bruidjes in Brugge, afscheid van de laatste milicien met het nodig kuismateriaal, hulde aan het verborgen G. Gezelle beeld met een tijdelijke figuurlijke ontsnapping, parodie op de café in het concertgebouw met gratis “Verdriet van Brugge” enz.

In ’74 werd de nieuwe eigen gebouwde wagen (versie J. Dupon) de Reuzenmuts in gehuldigd in de werkhuizen van Cools te Veldegem.

Door de samenwerking van Keizer Trips met Herr Fritzenschaft en Herr Kattwinkel werd de “Ridderorde Het Gulden Vlies” gesticht met kanselarijen in gans Europa, Amerika en Canada en met Groot Kapittel in Brugge, waar jaarlijks kandidaten tot ridder worden geslagen, waaronder leden van de TTG.

Het Carnavaljaar ’81-82 werd het jubileumjaar 2x11 jaar met een carnavalshow in het Boudewijnpark met orkest Henk van Montfoort met Limburgse dubbelganger en 2 fanfares, tonredenaars Pros Clerckx en Jef Burms, komisch ballet “Les Demoiselles de Paris" en een optreden van “Au Ulle” uit Aken. Daarbij eigen optredens o.a. Jozef Coopman die de schone maagd Cecilia doormidden zaagde. De feesten eindigden met een 2-daagse Rosenmontag en een 4 daagse in Heidelberg voor de 75ste verjaardag van ridder Her Kolb.

 

 

 

Carnavaljaar ’89-90 Keizer Trips geeft de scepter door aan Robert Van Hecke. Tijdens de openingszitting werd de aftredende keizer begroet door andere wereldse keizers en zijn afgang werd verzorgd in een draagstoel met Romeinse soldaten.

Een jubileumjaar ’92-93 TTG 3x11 jaar jong: met tonredenaar Karel De Klerck Les Charmeurs de Paris, carnavalorkest Stardust uit Keulen en dansmariekes uit Genk in een bomvolle Boudewijnparkzaal.

We herinneren ons nog het overlijden van R. Van de Voorde (21/02/90), C. Berton (’92),
G.Monstrul (11/04/93), Fernand Lambrecht(’96),Keizer E. Trips(02/07/97) J. Grootaert(10/03/99) ,Voorzitter R.Van Hecke (03/01/00), vrouw Olga(18/08/99) meter Régine(19/08/99) R. De Bruyne(17/08/00)en Omer Bonne 97 j.(04/04/02)
Op de openingszitting 2000 start raadslid Johan Cortvriendt als voorzitter TTG en
Maria Brescie als meter van de Totetrekkertjes.

Samen met de ganse raad
vierden ze, op 17 januari 2004, 4x11 jaar jong met een spetterende show met oa. Lucy LOES,Benny SCOTT, Lou STERDA, zanger BULLINCK met ballet JUMELLE ,Grand JULOT, Garry HAGGER en Gerry’s Big Band in Studio Hall, na een academische en een reuze receptie en feestmaal in de Hallen. Het was een overweldigend succes met de TFO fanfare uit Eindhoven.

Al deze activiteiten van De Totetrekkersgarde zijn in boekvorm te verkrijgen.